Трусовете в ДПС и рисковете за България

Трусовете в ДПС и рисковете за България
A A+ A++ A

Българският етнически модел е в срив, а Ердоганова Турция е в принципно нова ситуация. Срещането на тези две събития предизвиква „късо съединение“, коментира по БНР социологът Андрей Райчев. Заедно с него коментираха трусът в ДПС в края на 2015 г. проф. Евгения Иванова – преподавател в Нов български университет и акад. Георги Марков.

Според Андрей Райчев конфликтът, който се разрази в ДПС е първият голям трус за самото движение, но и трус за България.

“Неприлично е мълчанието на левицата, неприлично, безотговорно, елементарно и създадени като за идиоти са коментарите на десницата”, коментира реакциите след свалянето на Лютви Местан Райчев.

Проф. Евгения Иванова смята, че външнополитическата връзка на събитията в ДПС малко се преиграва: “По-скоро съм склонна да мисля, че това е вътрешен ДПС проблем, който тлее отдавна. Сегашният триумвират, който ръководи временно ДПС, отдавна, още докато Доган беше председател, твърдеше, че Лютви Местан е прекалено либерален. Тези конфликти зрееха в ДПС отдавна и е много възможно сега те да набрали скорост. Възможно е да са намесени и финансови интереси. Възможно е и Местан да е излязъл от опеката на почетния си председател. Ако съм права, мисля, че в такъв случай заиграването с Турция от страна на Доган и обвинението към Местан, че вкарва партията в ръцете на Турция е много по-опасно”, коментира Иванова.

Според акад. Георги Марков посочи не е тайна, че преди няколко години турският президент Реджеп Ердоган се опита да отстрани Ахмед Доган и да го замени с Касим Дал. “В Анкара и политици, и вестникари го компрометират. Там се говори за „нашата турска партия“ в България. Там е конфликтът. Той се справи с Касим Дал, сега се справи с Лютви Местан./…/ Не може един министър председател/бел.ред Ахмет Давутоглу/ да се обажда на нашия министър-председател да му възлага да озапти Ахмед Доган”, заяви академикът.

По думите на Андрей Райчев, българският етнически модел е в срив, а Ердоганова Турция е в принципно нова ситуация. Срещането на тези две събития предизвиква „това късо съединение“.

“Това е съвършенно ясна опасност за страната. Тук няма никакво съмнение. Тук е посегнато на това да имат третата по големита партия в българския парламент. Това нито е шега, нито е без последици имного сериозно трябва да ни осторожи всички”, коментира социологът.

Ако турската армия, недай си боже, се разходи в Родопите, а няма кой да я спре, тъй като българската армия я разоръжиха и унищожиха, едва ли Съединените щати ще си мръднат пръста, заяви акад. Георги Марков.

Според него не трябва да се пренебрегват подобни опасности.



#ДПС #Ахмед Доган #Лютфи Местан #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници