Испанските социалисти склонни за широка коалиция, но с техен премиер

Испанските социалисти склонни за широка коалиция, но с техен премиер
Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес /вдясно/ води сложни преговори с действащия премиер и лидер на Народната партия Мариано Рахой
A A+ A++ A

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес намекна за бъдеща широка коалиция в страната, но под ръководството на неговата формация, съобщават испански медии.

Санчес демонстрира добра политическа обиграност на днешния решаващ Федерален съвет на ИСРП, събрал се в централата й в Мадрид. Доминиращите там "барони" - влиятелните водачи на регионалните партийни структури и на ръководени от тях местни правителства - се събраха, за да вземат колективно решение за евентуалните съюзи и коалиции, в които да влезе ИСРП при сформирането на ново испанско правителство. Страната е в сложна ситуация след парламентарните избори на 20 декември. Получилата на тях най-много гласове консервативна Народна партия няма достатъчна подкрепа в парламента за самостоятелно управление. Тя може да прокара свой кабинет, само ако социалистите гласуват "въздържал се". По този начин обеща да гласува либералната "Сюдаданос".

На срещата си с действащия премиер и лидер на Народната партия Мариано Рахой миналата седмица Санчес категорично отхвърли каквато и да е форма на подкрепа от социалистите за дясно правителство. Повтаряната от него теза, че социалистите ще работят за "правителство на промяната" подхрани очакванията, че той ще влезе в съюз с лявата "Подемос". "Бароните" от ИСРП начело с влиятелната ръководителка на Андалусия Сусана Диас обаче са против подобно съюзаване, защото отхвърлят заиграването на левичарите с "правото на самоопределение" на испанските области и автономии. Диас предупреди, че обвързването с "Подемос" е авантюра.

На днешиното заседание на Федералния съвет се очакваше остър спор по тази тема, но Санчес изненада и изпревари всички, заявявайки още във встъпителното си слово, че никога няма да направи компромис по въпроса за целостта на Испания и че линията му е към диалог с всички политически сили. Той изрично подчерта, че ИСРП ще изчака своя ред да получи мандат, ако опитът на Рахой се провали, и тогава ще потърси подкрепа от всички партии за сформиране на стабилно правителство:

Ако Народната партия и г-н Рахой се провалят в опита си да сформират правителство, искам да е ясно - социалистическата партия ще поеме своята легитимна отговорност да се обърне за подкрепа към всички, повтарям - към всички политически и социални сили за осъществяване на вълнуващата задача да се заемем със структурните преобразования, от които се нуждае Испания, за да спечели бъдещето си.

Санчес не пропусна да напомни на "бароните", че винаги е подкрепял техните коалиции по места и с леви, и с десни. Наблюдатели коментират, че с обиграната си реч Санчес е излязъл с успех от ней-тежкото си изпитание за своите 17 месеца начело на ИСРП и е успял да укрепи лидерските си позиции. Посланието му за бъдеща широка коалиция под шапката на социалистите също е повече от ясно. Повече от съмнително е обаче Рахой да приеме подобна оферта. Все по-вероятни стават нови извънредни избори напролет.

#Педро Санчес #Мариано Рахой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници