Социалното министерство е най-големият работодател - с метлите и кофите

Социалното министерство е най-големият работодател - с метлите и кофите
A A+ A++ A

Министерството на социалната политика се превръща в най-големия работодател, но то може да осигурява само субсидирана заетост – с метлите и кофите. Така определи основната тенденция на пазара на труда пред Нова тв бившият министър на труда и социалната политики Иван Нейков.

Според него най-доброто за 2016 г. ще бъде да е като 2015 г.

„Налице е непрекъсната ерозия на доверието”, изтъкна Нейков. Според него създаденото напрежение се отразява на отделния работодател, карайки го да бъде резервиран за увеличаване на заплати и назначаване на нови хора.

„Промени се подходът на работодателите към новите работници. Вече се търсят висококвалифицирани хора дори за по-нискоквалифицирани позиции. Затова хората без квалификация никой не ги иска”, изтъкна Нейков.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев прогнозира, че това ще доведе до протести.

„Когато се увеличи минималната работна заплата, протестираха музейните работници и библиотекарите. Техните заплати доближават заплатите на хора, които са абсолютно неграмотни и се подпират на метлите, защото не могат дори да метат качествено”, посочи той.

По думите му едно от силните сътресения за предприемачите за отиващата си 2015 г. е вдигането на цената на електроенергията с 19%, което е довело и до закриването на някои предприятия.

#Иван Нейков #Божидар Данев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници