Депутатите гласуват кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието

Депутатите гласуват кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието
A A+ A++ A

Народното събрание ще гласува кандидатурата на Екатерина Захариева за нов министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Христо Иванов.

Захариева може да разчита на гласовете на ГЕРБ, АБВ, част от РБ, ПФ и БДЦ.

БСП, ДПС, “Атака” и Реформаторския блок около Радан Кънев, които излязоха в опозиция, заявиха, че няма да подкрепят номинацията. В Патриотичния фронт депутатите от НФСБ ще гласуват “въздържал се“. 

Според президента Росен Плевнелиев номинацията на Захариева за министър на правосъдието е знак за продължаване на реформата в българското правосъдие. При представянето ѝ в Народното събрание в сряда премиерът Бойко Борисов каза, че е работил със Захариева, знае нейния административен опит и, разглеждайки кандидатурите за поста, са стигнали до извода, че тя би се справила.

Захариева обясни мотивите си да поеме поста така: "Считам, че това е реформата на реформите и без реални стъпки в нея, и без успокояването на разговорите по нея, връщане на дебатите на експертно професионално ниво- нищо няма да се случи. Неслучването на съдебната реформа ще доведе до неслучване на редица други реформи".

Ако кандидатурата на Екатерина Захариева събере необходимата подкрепа, веднага след гласуването в парламента тя ще поеме поста на церемония в Министерството на правосъдието.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси ще отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова и още 8 министри.

 

#Екатерина Захариева #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници