Реформаторите остават в кабинета, искат ново коалиционно споразумение с ГЕРБ

Реформаторите остават в кабинета, искат ново коалиционно споразумение с ГЕРБ
Реформаторите в романтичните времена на създаването на дясната коалиция
A A+ A++ A

По-реалистичният вариант е Реформаторският блок да продължи да участва в управлението, а не да бъде съставяно ново правителство. Това посочи съпредседателят на блока Найден Зеленогорски, като добави, че реформаторите искат ново коалиционно споразумение с ГЕРБ. Така той отговори на въпроса защо РБ е отхвърлил предложението на Радан Кънев за съставяне на ново правителство в рамките на този мандат.

На общото събрание на Реформаторския блок лидерът на ДСБ и съпредседател на блока е предложил премиерът Бойко Борисов да подаде оставка и в рамките на това Народно събрание да състави ново правителство. Предложението обаче не е било прието.

"Предложих на колегите вариант за изход от тази политическа криза, при който преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство. Да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Това предложение беше отхвърлено от колегите от Блока. Не единодушно, но беше отхвърлено", обясни още лидерът на ДСБ. Той допълни, че не виждат вариант, при който партията му да промени позицията си.


"Колегите взеха решение, че не се променя позицията на Реформаторския блок към управлението. Затова са нужни 5/6 от гласовете на председателския съвет. Така че РБ остава в управлението, но позицията на ДСБ остава непроменена. Ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Повечето ни представители в изпълнителната власт вече са се оттеглили, така че тази опорна точка не важи. Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството", обясни той.

На въпрос как са опозиция с министри, Кънев отговори: "ДСБ няма свои министри във властта".

Позицията на партньорите му от ДБГ е напълно различна - според тях решението не е в излизането от властта.

"Голямата коалиция скърца и не функционира гладко", призна и Зеленогорски. Той обаче подчерта, че именно поради това от Реформаторския блок искат актуализация на коалиционното споразумение. От Блока се надяват споразумението да бъде подписано по най-бързия начин. Зеленогорски поясни, че промените в споразумението са по отношение на борбата с корупцията, здравеопазването, съдебната реформа, образованието, администрацията и електронното правителство.

"За нас е по-реалистично да подпишем ново коалиционно споразумение и да се опитаме да прецизираме машината, така че да работи по-добре в името на обществото и да покрием нашите очаквания за реформи", заяви съпредседателят на Реформаторския блок.

Ако някой иска предсрочни парламентарни избори, искам да ви кажа, че аз този филм съм го гледал няколко пъти и му знам края. Краят е, че нито една част от фрагментираната десница няма да бъде в българския парламент, а най-вероятно ГЕРБ ще имат самостоятелно мнозинство, коментира Зеленогорски и добави: „Не вярвам, че България и нашите избиратели искат точно това. В момента сме в пилотската кабина, има проблеми и вместо да помогнем да приземим самолета, не ми се иска да сядаме отзад при пасажерите”.

Зеленогорски уточни, че РБ ще остане в това управление докато има гаранции, че ще има реформи. Това е подкрепа под условие в тези 6 месеца, уточни той. „В известна степен е пропукано доверието между ГЕРБ и РБ и конституционните промени и гласуванията в залата го доказаха. РБ формулира приоритети, по които в рамките на три и шест месеца трябва да се реагира бързо и да се осъществят нужните реформи”, каза депутатът.

Тепърва ще бъдат инициирани разговори с ГЕРБ, уточни още Найден Зеленогорски. По думите му, Демократи за силна България (ДСБ), въпреки че решиха да останат в опозиция, са заявила, че ще подкрепят инициативите на РБ.

На този етап Радан Кънев остава съпредседател на Реформаторския блок, който остава цял, защото ДСБ няма как да напуснат формацията до март, когато е Националното им събрание, посочи още Зеленогорски. Според него тогава ще бъдат решени и въпросите за лидерството в Реформаторския блок.

„Няма как ДСБ да напусне РБ преди национално събрание през март. Що се отнася до ПГ на РБ никой не е изразил желание да я напуска. Оттук насетне трябва да си прецизираме и механизма на взаимодействие и на вземане на решение. Очевидно механизмът ни не отговаря на реалностите”, обясни Зеленогорски.

#реформаторски блок #ДСБ #ГЕРБ #коалиционно споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници