Тристранният съвет отхвърли увеличението на отпуските и на парите за майчинство

Тристранният съвет отхвърли увеличението на отпуските и на парите за майчинство
A A+ A++ A

Предложението за по-дълъг платен годишен отпуск с 5 дни беше отхвърлено днес от Тристранния съвет. Държава, синдикати и бизнес не приеха и предложението на левицата парите за втората година от майчинството да се изравнят с минималната работна заплата, съобщи БНТ.

Увеличаването на платения годишен отпуск с пет дни от догодина, веднага ще доведе до намаляване на брутния вътрешен продукт - възразиха днес от бизнеса.От Стопанската камара заявиха, че ако предложението на депутата Георги Кадиев бъде приета, различните отрасли у нас ще загубят над 2 милиарда лева.

Според социалният министър Ивайло Калфин е въпрос на браншово споразумение е въвеждането на допълнителен платен отпуск. В доста сфери това вече е направено. А на мотивите на вносителя, че допълнителна почивка е необходима на българина заради натрупания стрес и многото болести, причинени от него, Калфин отговори, че има редица други въпроси, които би трябвало да бъдат обсъдени за да се види по какъв начин може да се борим със стреса на работното място.

Тристранката отхвърли и предложението на левицата парите за втората година от майчинството да се изравнят с минималната работна заплата. С това очакванията на майките у нас обезщетението за гледане на дете да нарасне от 340 на 420 лева няма да се случат.

Министър Калфин обясни ,че политиката за насърчаване на родителството трябва да бъде цялостно обсъдена и обвързана с демографската стратегия, която скоро ще бъде внесена в парламента.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" коментира: "Майчинството е осигурителен случай. То не е нещо да го хванеш и да му хвърлиш определена величина.Следователно връзката между нивата на заплащане и размера на майчинството е пряка и тя с лекота може да бъде въведена при наличие на желание от страна на управляващите".

От КТ Подкрепа не приемат аргумента, че ако майчинските бъдат приравнени с минималната работна заплата, то ще трябва и други плащания да бъдат обвързани с нея

#отпуск #майчинство #Тристранния съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай