Георги Първанов: Няма съмнение, че ДСБ са разпратили съобщението на Кунева

Георги Първанов: Няма съмнение, че ДСБ са разпратили съобщението на Кунева
A A+ A++ A

"Няма съмнение, че ДСБ са авторите на съобщението, че движение „България за гражданите” оттегля подкрепата си от правителството, каза пред Нова тв лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според него съобщението е написано професионално, от политик, който пропуска точно тази подробност, че в партньорското споразумение няма идея за промяна на конституцията.

"Никой не се е отказал от един такъв ангажимент към избирателите”, уточни Първанов. Той самият веднага заподозрял, че съобщението е фалшиво.

"Преди няколко месеца, когато се постигна историческият компромис, Радан Кънев и министърът на правосъдието на висок глас обявиха, че това е най-значимото нещо в съвременната българска политика, това беше една договорка между РБ и ДПС4, припомни лидерът на АБВ.

По негова преценка няма нищо укорително в гласуваните промени, когато е постигнато такова внушително мнозинство, в което участва и опозицията в лицето на БСП - почти всички партии, с изключение на реформаторите.

Има логическо противоречие в твърдението на РБ, че мнозинството партии в парламента не желаят да неутрализират господството на прокуратурата в съдебния процес и единовластието на главния прокурор, смята Георги Първанов. „Същите тези хора, предложили промените в конституцията, искат лидерите на партиите или партиите в парламента да избират квота, която е по-голяма от професионалната прокурорска квота. Ако те са зависими, както се внушава, а само реформаторите не са? Как тогава да очакваме, че избраните от тях представители в прокурорската колегия ще бъдат принципният колектив”, запита той.

На въпрос дали ще има оставки в кабинета Първанов се отказа да прави прогнози, за да не звучи като спекулация. "Бих казал, че критерият трябва да бъде доколко един министър си върши работата, доколко има реални шансове да реализира реформата и политиките, за които е избран. Ако един министър си върши работата, защо трябва да има натиск за неговото отстраняване”, запита Георги Първанов. По думите му важно е да се запазят стабилността и работещият характер в правителството.

 

#Георги Първанов #ДСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници