Вече съществува автомобил, който ще можем да управляваме само с мисъл

Вече съществува автомобил, който ще можем да управляваме само с мисъл
Снимка: The Telegraph
A A+ A++ A

Китайски инженери от Университета Нанкай в Тианджин са разработили система, която е в състояние да разчита мозъчни сигнали и да предава командите към кола, пише The Telegraph.

Засега технологията може да движи автомобил напред, назад, да задейства спирачки и да заключва и отключва вратите, без да е необходим физически контрол, предаде агенция ''Фокус''. 

Изследователите заявяват, че са разработвали технологията в продължение на две години. Системата се състои от 16 сензора, които засичат електроенцефалографски сигнали в мозъка на шофьора и софтуер,преобразуващ сигналите в инструкции.

Целта е не само да се създаде атрактивна авангардна технология, а и да помогне на парализирани или възрастни водачи със затруднени движения.

“Проектът има две изходни точки. Едната е да се предостави метод за управление без използване на ръце и крака за инвалиди, които не могат да се движат безпроблемно. Втората - да се разработи “по-интелектуален” режим за управление за здрави хора,” казва Джанг Джао.

Контролирането на превозно средство с мисли при натоварен трафик изглежда опасна идея, но изследователите са категорични, че отклоняване на вниманието не би причинило инцидент.

Според учените крайната цел би могла да включва интегриране на тази технология със самоуправляващите се коли. 

#автомобил #трафик #мозък #идея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници