Индийски храм оставя на съхранение в банка 5,5 тона злато

Индийски храм оставя на съхранение в банка 5,5 тона злато
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Индийският Храм Тирумали Венкатешвари, смятан за най-богатият хиндуистки храм в света, смята да остави в банка 5,5 тона злато, пише вестник "Хинду".

Храмът се намира в щата Андхра Прадеш в югоизточна Индия и е посветен на едно от въплъщенията на върховния хиндуистки бог Хинду, пазителят на мирозданието. Намиращ се на хълм край град Тирупати, храмът е една от най-почитаните светини в региона. Смята се, че всяка година богомолците оставят в него 100 кг злато и 120 кг сребро.

По време на големите религиозни празници се оставят още повече ценни метали, защото тогава в храма идват над 500 000 души. През април 2013 г. американецът от индийски произход Рамалинга Раджу предостави на храма сума, равна на 2,3 млн долара – това бе най-голямото дарение получавано от чужбина.

По молба на Раджу две трети от сумата отиде за създаването на златен гирлянд с тегло от 35 килограма – в Индия е прието да се слагат гирлянди върху статуите на божества. Храмовете в Южна Индия има огромни запаси от скъпоценни метали. Те се пазят там от древни времена, защото мюсюлманските нашествия не са стигнали до тази част от страната.

През 2011 г. в храма Падманабхасвами в южния щат Керала бяха открити скъпоценности и старинни предмети за 15 млрд долара. Според експертите индийците държат в домовете си най-малко 20 000 това злато.


#Индия #храм #Керала #злато #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници