Дейвид Камерън: ЕС трябва да вземе пример от граничния контрол в България

Дейвид Камерън: ЕС трябва да вземе пример от граничния контрол в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Страните от ЕС, които са изправени пред все по-голям приток от мигранти, трябва да вземат пример от българските усилия за затягане на контрола по външните граници,'' заяви британският премиер Дейвид Камерън при посещението си на българо-турската граница, пише вестник Belfast Telegraph.

Британският премиер посети участък от новата ограда с бодлива тел, която бе издигната за предотвратяването на нелегалното влизане на бежанци от войната в Сирия и други конфликтни зони.

През 2015 година през границата между Турция и България са преминали около 27 хиляди души. Те са част от общата бежанска вълна, с която силно засегнатите страни едва се справят и която застраши шенгенските договорености.
Великобритания вече мобилизира свои гранични служители да помагат в Гърция и Италия при приема и регистрирането на бежанци и обмисля дали да увеличи помощта си.

България обаче няма да има нужда от нея, тъй като вече е издигнала ограда по протежението на 21 мили от границата си и планира да загради още 62 мили. Страната разположи и около 1000 допълнителни полицаи по границата си.

„Великобритания винаги е защитавала и ще защитава собствените си граници, тя не е в зоната за свободно движение. Много е важно обаче Европа да има силни външни граници и тук, в България, можем да видим, че премиерът и правителството са силно ангажирани с това. България има морски граници, които защитава; споделя сухопътна граница с Турция, която също охранява. Тук виждаме истински пример за това, че сигурността на границите е постижима, когато бъде определена като приоритет. Трябва да продължим да ги подкрепяме в това, което правят“, посочи Камерън.

Камерън посети граничния пункт Лесово и близкия контролен център в Елхово заедно с българския си колега Бойко Борисов. След като поговори с граничните патрули, Камерън призова другите страни да се поучат от България.

 

#Великобритания #ЕС #Дейвид Камерън #Бойко Борисов #граници #мигранти #Елхово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници