Вишеградската четворка създава група "Приятели на Шенген"

Вишеградската четворка създава група "Приятели на Шенген"
A A+ A++ A

Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) заявиха на среща в Прага волята си да съхранят Шенгенското пространство за свободно движение, което е застрашено от сегашната мигрантска вълна в Европа, предаде АП.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че четиримата премиери са се договорили да създадат в ЕС група "Приятели на Шенген". По думите му тази група трябва "интензивно да работи за това ЕС да е наистина способен да защитава външните граници на Шенген".

"Бихме искали да запазим свободата на движение в ЕС. Не знам колко души ще се присъединят към тази инициатива, но мисля, че ще са доста", каза унгарският премиер Виктор Орбан.

Словашкият премиер Роберт Фицо изрази съмнения, че някои страни могат да си вършат работата по охрана на границата. Той спомена конкретно Гърция и добави, че страните от Вишеградската четворка са готови да окажат помощ. Вишеградската четворка се противопоставя на плана на ЕС за задължителни квоти за мигранти сред 28-те страни членки.

#Вишеградската четворка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници