Делян Добрев: При спиране на газа ще се наложат ограничения

Делян Добрев: При спиране на газа ще се наложат ограничения
A A+ A++ A

Ако доставките на синьо гориво се нарушат, в потреблението у нас ще се наложат ограничения, каза пред бТВ бившият енергиен министър, сега председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

"От газовото хранилище в Чирен могат да се точат до 4-5 млн. кубика газ дневно, а от Гърция могат да идват още максимум 2. В същото време консумацията на синьото гориво у нас вчера е била 9 млн. кубика. При някакви сътресения и спиране ще трябва да ограничим някои от консуматорите", обясни Добрев.

Той призна за рисковете след спирането на руските газови доставки за Украйна, след като преди това коментираше, че не очаква проблеми, тъй като ситуацията в момента е много по-различна от тази при спирането на газа през 2009 г., когато икономиката ни понесе сериозни щети.

"На този етап спадане на налягането няма, тоест Украйна не използва транзита за своята икономика", заключи Добрев.

"През 2009 г. Украйна имаше само един източник – Русия. В момента Украйна от повече от година има алтернативни източници на газ – повече от 50% идват през Полша и Словакия”, добави той и допълни, че украинските хранилища са с пълен капацитет и са 30 пъти по-големи от Чирен.

Преди 6 години страната ни не е имала договор за реверсивни доставки с Гърция и възможностите за използването на Чирен са били по-ограничени.

Добрев отбеляза, че в момента основен проблем е, че няма алтернатива. Връзките със съседните държави, дори да ги има, не означават да има газ.

Каспийският газ ще стигне до Европа чак през 2019 г., а втечненият не дава достатъчно конкурентна цена.

„Най-голямата енергийна сигурност са находища в България”, подчерта депутатът от ГЕРБ. Той напомни, че през 2012 г. е бил сключен договор за проучване на черноморския блок „Хан Аспарух”, като до момента са направени изключително подробни проучвания и през февруари ще има проучвателен сондаж. Добрев посочи, че в румънския блок, който е по-малък от нашия, са били открити 84 млрд. кубически метра газ, който би стигнал за нуждите на България за 25 години напред.

 

#Делян Добрев #газ #Чирен #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници