Георги Гегов: Няма проблеми с газовите доставки за България

Георги Гегов: Няма проблеми с газовите доставки за България
A A+ A++ A

Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България. Това съобщиха от Министерството на енергетиката, след като днес "Газпром" спря газовите доставки към Украйна защото Киев не успя да осигури авансови плащания за още „синьо гориво”.

Няма опасност за доставките на газ от "Газпром експорт" за България, потвръди и изпълнителният директор на Булгартрансгаз Георги Гегов. Следим режимите буквално минута по минута, подчерта Гегов.

Тази сутрин руската държавна компания „Газпром“ обяви, че е спряла доставките на газ към Украйна, след като Киев не успя да осигури авансови плащания за още синьо гориво. Веднага след това се появиха съобщения, че това може да засегне и транзитът за България, както се случи през 2005 и 2009 години, когато посред зимата страната ни остана без газ и индустрията бе засегната значително.

Русия е спряла доставките само за украинската страна, транзитът продължава да се осъществява в договорените количества. Това ни дава увереност, че няма да има проблеми, както с количествата за България, така и с транзитът за Турция, каза Гегов. В момента няма данни за спад на количествата газ, които се транзитират до и през страната ни, допълни той. Проучванията за съседните страни показват, че също не се очакват проблеми с газовите доставки за Европа. Дори и да се появят проблеми, газохранилището в Чирен е пълно.

Заявките на входна точка ГИС „Негру вода“ на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания, казват от министерството. Налягането на входната точка и транзитираните количества по транзитната мрежа също е в рамките на договорените параметри. Ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки.

"Чирен е подготвен да може да вадим от там газ, ако се наложи. На режим добив е", заяви Гегов и обясни, че в момента тече среща в Булгартрансгаз, за да се обсъди какви действия могат да бъдат предприети превантивно в тази връзка. В края на месец октомври приключи нагнетателният сезон и в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м. активен природен газ.

Изпълнителният директор на Булгаргаз Петьо Иванов също потвърди по БНР, че газохранилището в Чирен е пълно. Уредите на пункта, на който ние приемаме газа показва, че няма спадане на налягането, което би било предпоставака за намаляне на количеството в нашата посока. Това, което можем да потвърдим е, че в Чирен като обмен газохранилището е около 90% запълнено. Още повече, че вчера за първи ден тествахме системата, т.е. вече е обърнат от режим нагнетяване в режим на добив. Това означава, че имаме готовност при необходимост да изваждаме количества, които буха се получили като дефицит, каза Иванов.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че от 7 ч. по Гринуич украинската „Нафтогаз“ вече е използвала всичкия газ, за който си е платила и „не са били направени нови плащания“. Той допълни също, че отказът на Киев да купи руски газ представлява „сериозен риск“ за транзита на синьо гориво към Европа през Украйна.

„В същото време още преди настъпване на сериозни студове Украйна започна активно теглене на газ от подземните газохранилища, които и така са недостатъчно запълнени. Отказът от закупуване на руски газ ще създаде сериозни рискове за надеждния транзит на газ за Европа през територията на Украйна и за газоснабдяване на украинските потребители през предстоящата зима“, предупреди Милер, цитиран от Интерфакс.

Агенцията припомня, че в понеделник председателят на НАК „Нафтогаз“ Андрей Коболев заями, че Украйна ще може да осигури нуждите си от природен газ за тази зима чрез доставки от Европа, ако Русия реши да ги прекрати. Украйниският министър на енергетиката Валдимир Демчишин заяви, че не вижда необходимост от осъществяване на предплата за доставяния газ от „Газпром“ до края на четвъртото тримесечие на 2015 г. По думите му, Украйна има достатъчно запаси от газ в газохранилищата си, а освен това разчита на понижение на цените на руския газ през първото тримесечие на 2016 г.

#доставки на газ #транзит на газ #Украйна #Русия #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници