Брюксел остава блокиран, терористите все още се издирват

Брюксел остава блокиран, терористите все още се издирват
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Районът на белгийската столица живее втори ден при най-висока степен на терористична заплаха с неработещо метро, затворени пазари и засилено полицейско и военно присъствие в опит да се открият няколко заподозрени, свързани с атентатите в Париж, предава АФП.

Става дума за няколко души и затова сме задействали толкова хора и средства, заяви снощи белгийският министър на вътрешните работи Жан Жамбон по фламандската телевизия. Белгия се страхува от атентати подобни на парижките, отговорност за които пое джихадистката организация ''Ислямска държава''.

''Следим ситуацията минута по минута. Няма смисъл да се опитваме да го крием. Има реална заплаха, но ние сме вложили всичко, работим дени нощ, за да се справим, подчерта министърът. Степента на заплахата ще бъде свалена, когато опасността намалее,'' уточни той. Новата оценка на ситуацията ще бъде направена днес след обед и ще бъде последвана от съвет за националната сигурност с премиера Шарл Мишел.

Трябва да се реши дали да се възобнови движението по линиите на метрото, което не функционира от събота сутринта – невиждана досега мярка в Белгия дори и при предишни максимални (4) степени на заплаха. Ще се реши и въпросът с училищата, магазините и културните обекти. Решението да се постави районът на Брюксел (19 общини) при най-висока степен на терористична заплаха бе взето поради риска от атентат, подобен на ударите в Париж с потенциални цели търговските улици, обществените прояви, оживените места и транспорта , бе заявил белгийският премиер.

Успоредно с това в Белгия и във Франция продължава издирването на Салах Абдесалам, който е играл поне логистична роля в атентатите в Париж. Този заподозрян, наречен от белгийския печат „обществен враг №1“, остава неоткриваем девет дни след касапницата във френската столица (130 заги5нали и 350 ранени). Според двама души, които признали, че са му помогнали, той е преминал в Белгия.


#Белгия #Франция #тероризъм #заплаха #операция #метро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници