Петкова: Договорът за интерконектора с Гърция ще бъде подписан на 10 декември

Петкова: Договорът за интерконектора с Гърция ще бъде подписан на 10 декември
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в срещата на енергийните министри в рамките на срещата на върха на Атлантическия съвет в Истанбул. Тази година основна тема на форума е променящата се геополитка на енергийната сигурност.

„Българското правителство продължава да работи по един от основните си приоритети – диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ,” каза министър Петкова по време на дискусия за развитието на Енергийния съюз. Според участниците в нея България е от критично значение за енергийната сигурност на региона на Югоизточна Европа.

По време на срещата специалният пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хохстейн даде висока оценка за напредъка на българското правителство по реализацията на интерконектора с Гърция.

„Постигнахме споразумение по всички въпроси с нашите гръцки партньори и на 10 декември в София ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България”, обяви министър Петкова по време на дискусията. По думите й страната ни продължава ускорено да работи и по интерконектора със Сърбия, който ще позволи интегриране на пазарите в региона.

В рамките на срещата на Атлантическия съвет министър Петкова проведе работна среща с министъра на енергетиката и минната промишленост на Украйна Володомир Демчишин. Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес за енергийния сектор на двете страни.

#споразумение #интерконектор #България #Гърция #енергетика #връзка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници