Башар Асад: Турция и Ердоган подкрепят „Джебхат ан-Нусра“ и ИДИЛ

Башар Асад: Турция и Ердоган подкрепят „Джебхат ан-Нусра“ и ИДИЛ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Именно Турция подкрепя групировките „Джебхат ан-Нусра“ и „Ислямска държава''. Именно тя изпраща в европейските страни милиони мигранти. Вие би следвало по-внимателно да се опитате да разберете, какво е замислил турският президент Реджеп Ердоган“, каза Асад, цитиран от БГНЕС.

Коментирайки кървавата баня в Париж, където на 13 ноември ислямистки терористи избиха 129 невинни граждани от различни националности и раниха стотици, сирийският лидер каза: „Това, което се случи във Франция е просто ужасно. Но Франция не може успешно да води борбата срещу тероризма, ако продължи да бъде съюзник с Катар и Саудитска Арабия“.

Той добави, че Сирия ще разменя разузнавателни данни във Франция, ако Париж промени своята политика в региона. Кървавата гражданска война в Сирия започна неочаквано за повечето експерти в срядата на март 2011 г.

Основната причина за разпалването на конфликта стана непримиримата позиция на президента Асад, който отказа да отстъпи пред социалните искания на жителите на град Дераа. Конфликтът постепенно се разрасна и в него се включиха и съседните държави Катар, Саудитска Арабия и Турция.

По думите на Асад, именно те са финансирали терористичните ислямистки групировки като местния клон на „Ал Кайда“ - „Джебхат ан-Нусра“. Ислямистките бунтовници се биеха не само срещу силите на Асад, но и срещу светската опозиция.


#Башар Асад #Сирия #тероризъм #ИДИЛ #ислямска държава #Джебхад ан-Нусра #Дераа #конфликт #Саудитска Арабия #Катар #Турция #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници