Джон Кери: Рано е да се говори за успех в преговорите за Сирия

Джон Кери: Рано е да се говори за успех в преговорите за Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Успех на утрешната международна конференция за Сирия е малко вероятен,'' прогнозира държавният секретар на САЩ Джон Кери непосредствено преди да отпътува за Виена.

Във Вашингтон държавният секретар заяви, че според него, битката срещу „Ислямска държава“ в Сирия ще е по-успешна, ако е съчетана с дипломацията.

''Изборът трябва да е между статуквото и нещо по-добро, което много закъсня, а именно– истински преход, в който глас ще имат разумни сирийци от целия политически спектър,'' заяви Кери, цитиран от БНР.

Кери изнесе реч по време на форум в Американския институт за мир, преди да отпътува за Виена, където в събота ще се присъедини към официални представители на 17 страни плюс Европейския Съюз и ООН. Предизвикателството на срещата ще бъде да се договори кои са потенциалните участници в евентуални преговори за мир.

Към този момент основните различия за решаването на кризата са между Съединените Щати и Русия, като, според Вашингтон, операцията на Кремъл в региона цели да подкрепи режима в Дамаск.

Междувременно Русия разпространи план, в който се призовава за създаването на нова Конституция в следващите 18 месеца, но сирийски опозиционни групи коментираха, че подобни мерки целят да задържат Асад на власт. Западни дипломати намекнаха, че руският план няма да бъде акцент на преговорите в събота.

В края на предишните разговори в австрийската столица световните сили и ООН излязоха с общо комюнике, в което бе подчертана важността на засилване на дипломацията при справяне с конфликта в Сирия.

#Джон Кери #Сирия #САЩ #Русия #Башар ал Асад #ООН #Дамаск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници