ДНК след ексхумация потвърди останките на Николай II в Санкт Петербург

ДНК след ексхумация потвърди останките на Николай II в Санкт Петербург
A A+ A++ A

Телата на погребаните през 1998 г. в Санкт Петербург царски особи са на последния руски император Николай II и съпругата му Александра. Това установи ДНК тест, направен след ексхумацията на членове на фамилията Романови от Петропавловския събор, съобщи официалният представител на следствения комитет Владимир Маркин, цитиран от “Нюзру”.

Пробата, взета от черепа на Николай II, разкрива, че той е имал рядка генетическа мутация - хетероплазмия. Тя е била засечена и в по-стари кръвни проби на царя. ДНК пробите съвпадали с тези от окървавена риза на монарха, изследвана по-рано.

Самоличността на Александра Фьодоровна пък е потвърдена при съпоставка с ДНК проби от английското кралско семейство.

Разследването се води от следствения комитет на Русия, който взе разрешение да ексхумира останките на последния руски монарх – император Николай II, и на съпругата му Александра Фьодоровна.

„Решихме да започнем отначало и да извършим отново необходимите експертизи“, обясни по-рано Владимир Соловьов, един от ръководителите на разследването. То започна през 1993 г. и бе закрито през януари 2009 г. поради липса на съществен напредък. Това решение обаче бе обявено за незаконно от руски съд през 2010 г.

За подновяване на разследването настоя през юли тази година и руската православна църква. Тя има съмнения в автентичността на останките, въпреки че още през 2008 г. руската прокуратура оповести резултатите от ДНК тестове, потвърждаващи, че откритите година по-рано в района на Екатеринбург тленни останки са на царското семейство.

Членовете на фамилията са екзекутирани през нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. по заповед на болшевиките и заровени в общ гроб в Екатеринбург. Всички са канонизирани като мъченици от руската православна църква.

#Николай II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници