Мая Манолова създава Консултативен конституционен съвет

Мая Манолова създава Консултативен конституционен съвет
A A+ A++ A

По инициатива на националния омбудсман Мая Манолова се създава Консултативен конституционен съвет, който ще обсъжда постъпилите искания за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават правата и свободите на гражданите, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Съветът ще разглежда и предложения на граждани и организации, с които се иска омбудсманът да предложи на президента, правителството, главния прокурор, председателите на Върховните съдилища и една пета от депутати (48) да сезират Конституционния съд.

В съвета влизат бившия председател на парламента проф. Огнян Герджиков, бившите конституционни съдии проф. Пламен Киров, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев и проф. Васил Мръчков, както и бившият председател на парламента и някогашен лидер на СДС проф. Екатерина Михайлова и адвокатите Даниела Доковска, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов.

Дейността на съвета включва и обсъждане и приемане на експертни заключения по законопроекти, които засягат конституционни права на гражданите и са изпратени до омбудсмана за становище от Народното събрание или Министерския съвет.

#Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници