Сърбия и Косово се помиряват?

Сърбия и Косово се помиряват?
Част от Северно Косово заедно с няколко миниатюрни анклава на юг остават населени с етнически сърби. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия и Косово се очаква да възобновят преговорите за сътрудничество следващата седмица, обяви дипломат от Европейския съюз, пожелал да запази анонимност.

Това е ход, който може да сложи край на безизходното положение за Сърбия, пише „Ройтерс“.

По думите на дипломата възобновяването на преговорите ще означава край на безизходицата, заплашваща преговорите за членство на Сърбия в Европейския съюз.

Правителствата на държавите – членки на ЕС, се очаква да решат през декември дали да започне процес за присъединяване на Сърбия към съюза.

Президентът на Косово Атифете Яхяга се обяви категорично в подкрепа на продължаването на преговорите с властите в Белград, които бяха прекратени през месец септември.

На 6 ноември президентът на Сърбия Борис Тадич обяви, че държавата няма да се откаже от интересите си в Косово в името на ускорено присъединяване към ЕС.

Два дни по-късно европейските лидери обявиха, че Сърбия има слаби шансове да получи статут на кандидат-членка на Европейския съюз до края на тази година, ако не покаже напредък в нормализирането на отношенията си с Косово.

Отношенията между Белград и Прищина са извънредно деликатни поради напрежението от лятото в Северно Косово, където сърбите, които са мнозинство там, отказват да позволят на Прищина, какъвто и да било митнически контрол по границата със Сърбия.

Положението в Северно Косово стана причина за прекъсване на диалога между Белград и Прищина.

Сърбия изгуби контрол над Косово през 1999 г., след като бомбардировките на НАТО сложиха край на близо двегодишната война между югославската армия и косовските албански сепаратисти.

През 2008 г. Косово обяви едностранно своята независимост, която до момента е призната от повече от 80 държави, включително България. Ключови страни, които не признават независимостта на Косово освен Сърбия, са Русия и Китай, както и пет от 27-те страни – членки на ЕС: Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър.

#Сърбия #Косово #Белград #Прищина #Европейския съюз #ЕС #присъединяване #Борис Тадич #президент #Атифете Яхяга #НАТО #сепаратисти #Русия #Китай #Испания #Гърция #Румъния #Словакия #Кипър #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници