Крепостта „Баба Вида” е без финансова издръжка от половин година

Крепостта „Баба Вида” е без финансова издръжка от половин година
A A+ A++ A

Крепостта „Баба Вида” е без поддръжка повече от половин година, обяви Оля Миланова, археолог в Регионален исторически музей, пред агенция "Фокус".

„Февруари месец са пристигнали парите от Министерство на културата и цяло лято ръководството на музея не успея да съобрази всички неща, така че крепостта да има сцена и мероприятия”, уточни Миланова.

Преди седмица от Министерство на културата са констатирали, че има много проблеми свързани с поддръжката на обект „Баба Вида”.

Баба Вида или Бабини-Видини кули е средновековна крепост във Видин. Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България. Името Баба Вида, с което е известна днес, произхожда от народна легенда.

Крепостта е служела за защита на местния владетел и на целия град Видин през почти цялото Средновековие.

В самата крепост се опазват редица находки и сведения за нейната история. Тъй като крепостта е отворена и за туристически посещения, при възстановяването е запазена обстановката в близък до естественото ѝ състояние вид.

Тя е основната туристическа забележителност на града и е сред Стоте национални туристически обекта на БТС (има печат на БТС). В галерията между външната и вътрешната стена откъм Дунав е изградена сцена за летен театър.

#Видин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници