ЕС, САЩ, НАТО, ОССЕ разтревожени от напрежението в Македония

ЕС, САЩ, НАТО, ОССЕ разтревожени от напрежението в Македония
Сблъсъци между антиалбански демонстранти и полиция в Скопие на 16 април 2012 г. заради петорното убийство край Скопие. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В обща декларация ръководителите на дипломатическите мисии на ЕС, НАТО, ОССЕ и САЩ в Скопие призоваха за успокояване на обстановката в Македония, влошена заради етническото напрежение между македонските славяни и етническите албанци.

Декларацията е по повод възникналото напрежение след петорното убийство в село Смилковци, недалеч от Скопие миналия четвъртък, цитирана от МИНА и БГНЕС.

Четирима от загиналите са на възраст между 18 и 20 години. Петият убит е на 45 години. Всички те са македонци.

„Ние знаем, че властите издирват извършителите на този престъпен акт. Категорично подкрепяме тези усилия на правителството в разследването, което има за цел да открие в най-кратък срок извършителите на убийствата. Ние подкрепяме помощта и съдействието от страна на гражданите при събирането на доказателства за извършителите на престъплението“, се казва още в общата декларация на висшите западни дипломати в съседна Република Македония.

Ръководителите на дипломатическите мисии призовават „гражданите да проявят смиреност, да не се подават на спекулации и необосновани твърдения и да проявят търпение по време на разследването“.

„Всеки път когато гражданите се опитват с насилие да превземат правораздаването, това винаги води до отдалечаване на полицията от разследването и усложнява разкриването на убийците и тяхното предаване на съда“, се казва в общата декларация.

#ЕС #НАТО #ОССЕ #САЩ #Скопие #Македония #етнически албанци #македонци #Скопие #етническо напрежение #етнически мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници