САЩ дали 384 млн. долара за обучение на бунтовниците в Сирия

САЩ дали 384 млн. долара за обучение на бунтовниците в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Пентагонът е похарчил 384 милиона долара за програмата за подготовка на отрядите на сирийската умерена опозиция (т.нар. Нови сирийски сили) за борба с джихадистката групировка "Ислямска държава", преди да решат да се откажат от нея, съобщават вестник "Ю Ес Ей тудей" и БТА.

Общият бюджет е планиран първоначално в размер на 500 млн. долара и се е отнасял за подготовката на 3000 бойци, които да се сражават срещу ислямистите.

От 2016 г. броят им трябвало да се увеличи на 5000 годишно, ако програмата не беше претърпяла неуспех. За времето, в което програмата действаше, американските инструктори са подготвили 180 души, от които в бойни действия сега участват 145, като 95 от тях са в Сирия. От планираните от Пентагона четири лагера за инициативата в Близкия изток действат само два.

Финансисти от Пентагона отричат, че са похарчени по 2 милиона долара на обучен боец, заявявайки, че разходите са били много по-ниски - по 30 000 долара на човек.

"Голямата част от средствата беше похарчена за покупка на оръжие, боеприпаси и оборудване, част от което и сега е в складовете на оглавяваната от САЩ международната коалиция", коментира говорител на Пентагона.

#Пентагонът #ислямска държава #Сирия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници