САЩ: „Северен поток 2“ ще лиши Украйна от 2,2 млрд. долара на година

САЩ: „Северен поток 2“ ще лиши Украйна от 2,2 млрд. долара на година
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Строителството на газопровода „Северен поток 2“ ще лиши Украйна от доходи от транзита на руския газ по-големи от 2 милиарда долара годишно, заяви по време на конференция в Братислава заместникът на държавния секретар на Съединените щати по енергийната дипломация Робин Даниган, цитиран от ТАСС.

„Длъжни сте да си зададете въпроса, защо с една ръка помагате на Украйна, а с другата я задушавате“, каза Даниган в обръщение към представителите на ЕС.

Тя подчерта, че след влизането в експлоатация на „Северен поток 2“, Русия ще може да прекрати износа на газ през територията на Украйна.

„Пълното прекратяване на транзита на газ през Украйна ще я лиши от ежегодни приходи в размер на 2,2 милиарда долара. Строителството на този газопровод ще увеличи енергийната зависимост на Европейския съюз от Русия.“, отбеляза представителката на Държавния департамент.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви по-рано, че ако Русия и западните компании построят газопровода „Северен поток -2“, това ще лиши Украйна, Словакия и Полша от доходи и ще лиши ЕС от енергийна независимост, предаде Укринформ.

„Ако Русия и някои западни компании го построят, това ще лиши Украйна от 2 милиарда долара печалби, Словакия от 800 милиона, а Полша от 400 милиона. Това също ще лиши ЕС от реална енергийна независимост“, се казва в съобщение, публикувано от украинското правителство.

#„Северен поток 2“ #Украйна #Русия #ЕС #газ #транзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници