Красимир Узунов: Македония върви към федерализиране

Красимир Узунов: Македония върви към федерализиране
Вътре в Македония има заложени проблеми между албанци и македонци, смята Красимир Узунов. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Македония върви категорично към федерализиране, конфедерализиране и разделяне, смята анализаторът на Балканския регион Красимир Узунов.

„Вътре в Македония има заложени проблеми между албанци и македонци. Каквото и семе да се посее – отвън или отвътре, за да се инспирира това нещо, винаги има къде да покълне“, заяви по БНР Красимир Узунов, който е бивш служител на военното контраразузнаване, в коментар на петорното убийство в Македония от 12 април.

Жестокото убийство потресе региона, а и предизвика опасения от възраждане на тлеещия етнически конфликт между етническите славяни, които са предимно християни, и местното албанско население, което изповядва исляма.

Според Красимир Узунов след войната през 2001 г. в Македония са се обособили кантони, откъдето произтича и тенденцията към федерализация на Македония.

Той обясни, че след етническото прочистване от страна на албанските партизани, които са палили църкви, в планините на север от Тетово, особено в Шар планина, има малко македонци, които държат да живеят там.

„В перспектива от 10–15 години там ще има етническа популация. Има едно количество албански младежи, под 18 години, които в много райони са преобладаващо население. Албанската популация не е само в Западна Македония“, поясни Красимир Узунов.

По думите на Красимир Узунов почти 11 години след сключването на Охридския мирен договор, който през 2001 г. сложи край на 6-месечния въоръжен конфликт с албанското малцинство в Македония, вече е „тесен“, а и много от договорките по него изобщо не са били реализирани.

„Мултиетническите патрули, които трябваше да патрулират в смесените села, квотите, които албанците трябваше да имат в съставите на Агенцията за разузнаване и контраразузнаване, Министерството на вътрешните работи и ръководството на армията - някои части от договора просто не бяха изпълнени, други изобщо не тръгнаха да се изпълняват, трети бяха изпълнени частично“, посочи Красимир Узунов.

Той припомни, че преди парламентарните избори в Македония през 2011 г. четирите албански партии дали обща пресконференция, на която заявили, че ще имат едни и същи искания независимо от това коя ще влезе в правителството и коя ще остане в опозиция.

„Едно от исканията беше въвеждане на втори държавен език за цялата територия на страната. Тоест албанците си търсят своите права“, обясни Красимир Узунов.

#Македония #петорно убийство #Красимир Узунов #албанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници