Американски войници пак се снимаха с убити афганистанци

Американски войници пак се снимаха с убити афганистанци
Американският вестник „Лос Анджелис Таймс“ публикува в сряда, 18 април, серия от снимки на войници от 82-ра военновъздушна дивизия в Афганистан, на които морските пехотинци позират с части от тела на убити афганистанци. Снимка: latimes.com
A A+ A++ A

Американският вестник „Лос Анджелис Таймс“ публикува в сряда, 18 април, серия от снимки на войници от 82-ра военновъздушна дивизия в Афганистан, на които морските пехотинци позират с части от тела на убити афганистанци.

Снимките са били предадени на вестника от военнослужещ от същата дивизия, който е настоял за своята анонимност, предаде bTV.

Източникът е заявил, че кадрите показват нагледно провала на командването в налагането на дисциплина, което поставя в опасност самите войници.

Сред основните задачи на 82-ра военновъздушна дивизия е да осигурява идентификацията на убити талибани, което ставало чрез вземане на пръстови отпечатъци и сканиране на ириса на окото.

Повечето фотоси са направени в периода 2010–2011 г. На някой от тях войниците позират с цели тела на убити, а на други само с части от тях. На една от снимките войниците държат откъснати крака, а на друга ръка, на която са сгънали всички пръсти без средния.

На друга от снимките някой от военнослужещите е поставил табела зад труповете, гласяща „Ловци на зомбита“.

Армията е започнала разследване на случая, е заявил пред „Лос Анджелис Таймс“ говорител на американските въоръжени сили.

Държавният секретар по въпросите на отбраната на САЩ Леон Панета излезе днес със специално изявление, в което осъди поведението на войниците и изрази разочарованието си, че подобни действия уронват престижа на американските военни в Афганистан.

Публикуването на снимките идва в критичен момент на конфликта в Афганистан и в отношенията между Вашингтон и Кабул. От началото на годината серия инциденти, свързани с изгаряния на копия на Корана и разстрелване на афганистански цивилни обтегнаха допълнително отношенията между местното население и войниците от Международните сили в Афганистан, припомнят наблюдатели.

#американски военни #Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници