Гардиън: Путин набира избягали от талибаните афганистански командоси

Гардиън: Путин набира избягали от талибаните афганистански командоси
A A+ A++ A

По думите на трима бивши афганистански генерали афганистански войници от специалните сили, които са се сражавали заедно с американски войски, а след това са избягали в Иран след хаотичното изтегляне на САЩ миналата година, сега са вербувани от руската армия да се бият в Украйна, предава БГНЕС.

Генералите заявиха, че руснаците искат да привлекат хиляди от бившите елитни афганистански командоси в "чуждестранен легион" с предложения за стабилни заплати от 1500 долара на месец. Освен заплащането, има и обещания за сигурно убежище за тях и семействата им, за да избегнат депортиране у дома, което според мнозина би било смърт от ръцете на талибаните.

"Те не искат да се бият - но нямат избор", казва генерал Абдул Раоф Аргандивал. Той добавя, че около дузината командоси в Иран, с които си е писал, се страхуват най-много от депортиране. "Те ме питат: "Дай ми решение? Какво трябва да направим? Ако се върнем в Афганистан, талибаните ще ни убият".

Аргандивал казва, че набирането е било ръководено от руската "Вагнер". Друг генерал, Хибатула Ализай, последният началник на афганистанската армия преди талибаните да вземат властта, заяви, че усилията се подпомагат и от бивш командир на афганистанските специални сили, който е живял в Русия и владее езика.

"Не измъкнахме тези хора, както обещахме, и сега това се връща у дома", казва Майкъл Мълрой, пенсиониран офицер от ЦРУ, който е служил в Афганистан. Според него афганистанските командоси са висококвалифицирани бойци. "Честно казано, не искам да ги виждам на никое бойно поле, но със сигурност не и в сражение с украинците."

Подробности за усилията бяха съобщени за първи път от списание „Форейн Полиси“ миналата седмица въз основа на неназовани афганистански военни източници и източници от сферата на сигурността.

Говорител на основателя на група "Вагнер" Евгений Пригожин отхвърли идеята за продължаващо усилие за набиране на бивши афганистански войници като "безумна глупост".

Високопоставен служител от министерството на отбраната на САЩ предполага, че вербуването не е изненадващо, като се има предвид, че „Вагнер“ се е опитва да регистрира войници в няколко други държави.

Не е ясно колко афганистански военнослужещи от специалните сили са били в контакт с руснаците. Един от тях заяви пред АП, че общува чрез WhatsApp с около 400 други командоси, които обмислят предложенията.

Командосът казал, че офертата му включва руски визи за него, както и за трите му деца и съпругата му, които все още са в Афганистан. На други е било предложено удължаване на визите им в Иран.

„Human Rights Watch“ заяви, че повече от 100 бивши афганистански войници, разузнавачи и полицаи са били убити или насилствено "изчезнали" само три месеца след като талибаните поеха властта, въпреки обещанията за амнистия.

Братът на афганистански командос в Иран, който е приел руското предложение, заяви, че талибанските заплахи затрудняват отказа. Той разказва, че брат му е трябвало да се крие три месеца след падането на Кабул. Той е обикалял между къщите на роднините си, докато талибаните са претърсвали дома му.

"Брат ми нямаше друг избор, освен да приеме офертата", казва братът на командоса Мурад. "Това не беше лесно решение за него."

Един от бившите войници изпрати текст на Аргандивал, който гласеше: "Получаваш военно обучение в Русия в продължение на два месеца, а след това отиваш на бойната линия."

#командоси #Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"