Председателят на ВАС е за изравняване на имунитетите на депутатите и магистратите

Председателят на ВАС е за изравняване на имунитетите на депутатите и магистратите
A A+ A++ A

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев се обяви против идеята да се премахне имунитетът на депутатите - достатъчно е само да се опрости процедурата за отнемане на защитата в парламента. Тази позиция висшият магистрат изрази в предаването „Лице в лице” по бТВ.

При опростена процедурата за отнемане на имунитет на народен представител, ако има доказателства, достигането до решение ще е лесно, смята Колев. По негово мнение дори е необходимо изравняване на имунитета на магистратите с този на депутатите.

Председателят на САС изрази несъгласие с още една обсъждана публично тема - бюджетът на съдебната система да се обвързва с реформа. Реформа според него би трябвало се прави в друга насока – реформиране на разходите в съдебната система.

"Каквото е необходимо, ще бъде направено", заяви Колев и допълни, че ще търси максимална оптимизация както на съдийските щатове, така и на допълнителните деловодни щатове.

"Решението за създаване на трета колегия не го взeмам аз, аз дадох само предложението. Това решение се взима от пленум на Върховния съд, който e единствено компетентният да вземе такова решение", посочи Георги Колев.

Никой не е определил начина колко ще бъдат тези хора и как ще бъде формирана като персонален състав тази колегия и това решение отново ще го вземе пленума на Върховния съд, уточни шефът на ВАС.


#имунитет #Георги Колев #ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници