Ниска избирателна активност и нарушения на балотажа

Ниска избирателна активност и нарушения на балотажа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вторият тур на местните избори премина при по-ниска избирателна активност, отколкото бе регистрирана на първи тур, предаде БГНЕС.

Избирателната активност в страната беше изключително ниска, към 17.00 часа тя е 33,38%, съобщиха за БГНЕС от ЦИК. Най-високата е в Неделино – 71,29%.

Доста ниска бе за София и Варна, съответно 12,9% и 12,49%. В двата града се избираха районни кметове. Във втория по големина град на страната, Пловдив, активността едва достигна 34%. Избирателите трябваше да изберат 133 кметове на общини, сред тях на 14 областни града.

Най-оспорвани бяха изборите в града на тепетата. Днес сутринта стана ясно, че кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев печели изборите за кмет в Пловдив, след 100% обработени протоколи. Снощи постепенно неговата преднина се стопи до статистическата грешка. По последни данни той имаше 50,2%, а неговият опонент Славчо Атанасов 49,8%, но след 100% обработени протоколи, стана ясно, че Тотев е избран за кмет. Той спечели балотажа срещу Славчо Атанасов с едва 1 416 гласа преднина.

Корнелия Маринова от ГЕРБ е новият кмет на Ловеч. Тя победи с 51,73% Минчо Казанджиев от БСП, управлявал общината 12 г. Д-р Валентин Василев от ГЕРБ е новият кмет на Разград. При 100% обработени протоколи ГЕРБ печелят в Хасково, Шумен, Сливен, Видин, Перник, Търговище, Силистра и Враца.

Реформаторите успяха да спечелят вота в Плевен и в Добрич, а Пазарджик ще се управлява от стария независим кмет Тодор Попов.

Едни от най-фрапантните случаи на нарушения бяха регистрирани в района на Павел баня, където бяха отправени заплахи за уволнения и саморазправи. В Пловдив имаше по-скоро комичен случай – деца, чиито родители бяха дошли да упражнят правото си на глас, получаваха по вафла с лика на един от кандидатите. От прокуратурата съобщиха, че 146 досъдебни производства са образувани на територията на цялата страна по време на провеждането на двата тура за местните избори. Отново имаше и проблеми с електронната страница на ЦИК, която беше ударена от хакери и временно беше недостъпна. За проблема признаха от самата комисия и помолиха за търпение, тъй като страницата се зареждаше по-бавно.

Изборите потвърдиха, че по-добро от това, което сме сътворили в момента, въпреки голямото ни желание, няма как да се получи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. “От тук нататък резултатите не са и важни. За да си запазим държавата стабилна просто трябва да бъдем по-смирени, по-скромни”, каза той.


#Пловдив #София #Варна #кметове #Бойко Борисов #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници