След АЕЦ „Белене“ Станишев прегърна зеления растеж

След АЕЦ „Белене“ Станишев прегърна зеления растеж
Трябва да отчитаме, че ядрената енергетика има много по-малко вредни емисии на въглеводороди, отколкото други източници на енергия, посочи лидерът на БСП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев приобщи „зелената политика“ към „основните принципи на европейската социалдемокрация“ седмица след като внесе в парламента вот на недоверие заради отказа на кабинета „Борисов“ от строежа на АЕЦ „Белене“.

„Без съмнение темата за „зеления растеж“ е ключова в дадения момент и в Европа, и в България, тя тепърва ще придобива нов смисъл“, заяви Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС, при представянето на проекта на БСП в сектор „Околна среда и климатични промени“ на тема „Нов зелен растеж – устойчиво развитие за природата, за хората, за икономиката“.

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) добави, че „зелената тема“ за устойчиво развитие, опазване на околната среда, за развитие на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и „зелен растеж“ е залегнала в основните документи на ПЕС.

„Трябва да отчетем, че природните ресурси продължават да се черпят назаем от следващите поколения“, подчерта червеният лидер. „Взаимовръзката между природата, хората и икономиката е принцип, разработен в управленския ни проект и БСП в последните години претърпя еволюция по отношение на политиката за околната среда“, категоричен е Сергей Станишев.

Той отбеляза, че когато една партия е в опозиция, има време да преосмисли много неща.

„Една от спечелените битки бе срещу разпространението на ГМО у нас, има отпор и срещу проучването и добива на шистов газ, което крие сериозен риск от замърсяване на природата и застрашаване здравето на хората“, подчерта Сергей Станишев.

Той подчерта, че ГЕРБ изграждат монополистична и олигархична държава и по отношението на екологията доминират мотиви в интерес на определени компании.

Сергей Станишев призна, че няма единна европейска политика за атомната енергетика.

„Трябва да отчитаме, че ядрената енергетика има много по-малко вредни емисии на въглеводороди, отколкото други източници на енергия. Заедно с това трябва да развиваме ВЕИ, да има енергиен микс за устойчиво развитие на околната среда, да има потенциал и за устойчиво биоземеделие“, посочи лидерът на БСП.

#ВЕИ #ГМО #ПЕС #БСП #Сергей Станишев #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници