Турция подаде иск срещу "Газпром" за цената на газа

Турция подаде иск срещу "Газпром" за цената на газа
A A+ A++ A

Липсата на споразумение за "Турски поток" доведе до забавяне на отстъпките в цената на природния газ, заради което  турската компания "Боташ" е подала иск срещу "Газпром" в арбитражен съд. За това съобщават Ройтерс и турски медии, като се позовават на високопоставен източник.

"Боташ" е съобщила на "Газпром" в понеделник, че настоява за преразглеждане на цените на синьото гориво, закупено до 29 декември 2014 г.

За това намаление  разговорите са били на правителствено ниво, но са обвързани с разрешението за строеж на "Турски поток".

Преговорите по проекта са на практика замразени, въпреки че руският министър на енергетиката Александър Новак отрече те да са прекратени. По думите на министъра Турция и Русия не са успели да се договорят за размера на отстъпката, който по първоначална информация трябваше да бъде 10.25 %.

По последна информация от началото на октомври "Газпром" се отказа от половината мощности на проект "Турски поток" и съобщи, че вече ще работи по вариант, в който газопреносната мрежа ще има капацитет до 32 млрд. куб. м годишно.

#Боташ #Газпром #Турски поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници