Протест срещу събарянето на архитектурния паметник "Къщата с ягодите"

Протест срещу събарянето на архитектурния паметник "Къщата с ягодите"
Снимка: whata.org
A A+ A++ A

Група във Фейсбук организира протест против събарянето на къщата - паметник на културата на ул. "Сан Стефано" 6 в София. Събитието е насрочено за 22 октомври, четвъртък, в 12 часа.

Както много други къщи в стара София бяха унищожени, така и известната „Къща с ягодите“ е на път да изчезне завинаги. Експертият съвет към Министерството на културата е разгледал инвестиционния проект на собственика на сградата – шефът на "Лукойл" Валентин Златев и мнозинството е гласувало одобрение на намерението за събаряне и "преизграждане" на къщата. От Столична община съобщиха във вторник, че ще поискат независима експертна оценка за състоянието на сградата и възможностите за нейното съхраняване, защото е важна част от културното наследство на София.

"Ние призоваваме към протестни действия! Време е да кажем НЕ на неправомерното събаряне на паметници на културата в нашия град! От няколко дена става ясно, че Министерството на културата е на път да одобри инвестиционния проект на собственика на сградата – шефът на „Лукойл" Валентин Златев, който предвижда разрушаване и изграждане на къщата наново. Основания за събаряне според мнението на експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство няма. Животът на къщата в момента зависи от подписа на министъра на културата Вежди Рашидов и нейната съдба ще се решава до дни", казват организаторите.

В същото време инициативна група подготви петиция, която ще бъде изпратена в Министерство на културата.

В документа се настоява всички процедури по промяна състоянието и статута на „Къщата с ягодите“, в това число събаряне, преизграждане, реставрация да бъдат спрени незабавно. Също така да бъде направена нова експертна оценка относно състоянието и възможностите за реставрация и възстановяване на сградата, както и да бъде извършена независима такава от преподаватели и студенти в НХА и УАСГ.

Според обединените зад идеята граждани трябва за бъде издадена оценка относно стойността на реставрацията и консервацията на къщата в автентичен вид, както и стойността на изграждането на обекта в случай, че бъде съборен и преизграден. Всички документи и оценки свързани с “Къщата на ягодите” да бъдат публикувани на сайта на НИНКН и Министерство на Културата.

"Къщата с ягодите"

Има много легенди за името й - „Къщата с ягодите”, като според основната е кръстена така, защото целият двор е бил с ягоди. Експерти твърдят, че подобен тип сграда би подхождал повече на Париж или Антверпен, отколкото на заобикалящата я архитектура в нашата столица. Сградата е принадлежала на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. В архивите на община „Оборище” липсват данни за някогашните собственици на зданието.

Къщата е проектирана от завършилия Училището за художествени занаяти във Виена и Висшето техническо училище в Карлсруе български архитект Георги Кунев и е построена между 1927 г. и 1930 г.

Освен трите характерни тераси, къщата разполага и с три входа, един от които със специална широка порта за карети. Във вътрешното пространство на дома са разположени пет спални, салони за приеми, подиум за музиканти, просторен кабинет, стаи за прислугата и подземна изба.

Обзаведена е изцяло във виенски стил. Вратите са с кристални стъкла, а камината е с червен мрамор и барелефи.

През 1944 година къщата е национализирана от новата власт. Там се настанява  румънското посолство, а след това е превърната в средище на съветски активисти.

След промените през 1989 г. "Къщата с ягодите"  е реституирана на наследника на банкера. През 2004 година  става собственост на Васил Златев, а през  2012 година Валентин Златев я получава от своя баща.

#Къщата с ягодите #протест #събаряне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници