Проядрени организации против решението за АЕЦ „Белене“

Проядрени организации против решението за АЕЦ „Белене“
Не е възможно едно и също нещо да е лошо за едната площадка и да е хубаво да другата, смятат от четирите ядрени организации. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четири проядрени организации се обявиха против спирането на проекта за строеж на АЕЦ „Белене“ и механичното местене на изработения реактор в АЕЦ „Козлодуй“ с аргумента, че новото решение увеличава разходите и противоречи на най-новите становища за безопасност в ядрената енергетика.

В обща декларация, която във вторник бе изпратена до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Българският атомен форум (Булатом), Българското ядрено дружество, Комитетът за защита на АЕЦ „Белене“ и Сдружението „Жените в ядрената енергетика“ настояват за публична дискусия върху последиците от решението на кабинета „Борисов“ за прекратяване на проекта за втора атомна централа.

Четирите организации посочват, че сред основните изводи на ядрените специалисти след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“ е, че на една и съща площадка не бива да се концентрират много генериращи мощности, още повече при наличието и на хранилища за съхранение на отработено ядрено гориво.

Според експертите аргументът за наличието на инфраструктура в АЕЦ „Козлодуй“, представен от правителството като положителен, всъщност е недостатък, защото част от съоръженията за новия блок трябва да се изграждат наново, а „строежът на нова къща на мястото на стара винаги излиза по-скъпо“.

„Площадката на Белене вече е изследвана и лицензирана, докато тази на АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да мине наново цялостно изследване и да получи лиценз отново“, категорични са ядрените специалисти от четирите организации.

Според тях новите ядрени блокове с мощност 1000 MW са почти 1,5 пъти по-тежки от работещите в момента в АЕЦ „Козлодуй“ блокове 5 и 6.

Като аргумент в полза на строежа на АЕЦ „Белене“ организациите изтъкват, че енергийният източник ще се приближи до основни промишлени мощности в Северозападния регион и ще се намалят загубите при преноса на енергия от Козлодуй.

Членовете на четирите организации са против противопоставянето на АЕЦ „Белене“ и нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“.

„Практикуването на максимата „Разделяй и владей“ спрямо ядрената общност на България и целия български народ е в пълна сила тук. Двата проекта имат своето място в нашата енергийна система, според нивото на своята готовност за осъществяване и проходимостта на електроенергийната система на страната“, пише в общата им декларация.

Те са категорични, че механичното преместване на проекта АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ не е решение на нито един от нерешените му проблеми.

„Не е възможно едно и също нещо да е лошо за едната площадка и да е хубаво за другата. Освен това същите финансови разходи, ако не и по-високи, ще са необходими за новата площадка в Козлодуй“, пишат ядрените специалисти до заемащите трите най-важни държавни поста в страната.

Проядрените организации посочват, че атомните мощности са върховите енергийни технологии, произвеждащи надеждно огромно количество електроенергия на разумна цена и при най-добрите екологични показатели в сравнение с останалите начини. 35% от произведения ток в страната идва от V и VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“, дават за пример експертите.

Декларацията припомня, че авторитетни международни компании са извършили две технико-икономически оценки на проекта за АЕЦ „Белене“, които показват техническата и икономическата жизнеспособност на проекта.

„В същото време напомняме, че проектът е сертифициран от EUR като проект трето поколение“, пишат специалистите в отговор на твърденията на премиера Бойко Борисов и бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, че руските реактори за АЕЦ „Белене“ са поколение 2+.

Накрая декларацията настоява за организирането на широко обществено обсъждане на всички последици от спирането на АЕЦ „Белене“ с участието на „почтени професионалисти и с информиране на обществеността за количествената оценка за икономическите и екологичните последствия".

„Убедени сме, че след провеждането на такова обсъждане следва най-после да се организира първият референдум „За или Против АЕЦ „Белене" и българския народ да изрази своята воля по този изключително важен въпрос за всички нас и впоследствие да се направи преглед на взетото решение, отчитайки всички последици“, завършва декларацията.

#АЕЦ „Фукушима" #кабинета „Борисов" #Булатом #министър-председател на България #Президент на България #Цецка Цачева #Народното събрание #Бойко Борисов #премиер #Росен Плевнелиев #президент #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници