Лидерите на ЕС умуват за помощта към Турция и мерките за сигурност

Лидерите на ЕС умуват за помощта към Турция и мерките за сигурност
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ФРОНТЕКС трябва да получи правомощията да организира връщането на нелегалните имигранти. За да ги приемат обратно африканските страни, обаче, Европейският съюз трябва да отпусне обещаните милиарди помощ.

''Трябва да превърнем думите в дела, когато става дума за финансовата помощ за региона. Националните обещания към Върховния комисар на ООН по бежанците, Световната продоволствена програма, която предоставя храна на бедстващите и Европейския доверителен фонд за държавите на произход и транзит на мигранти още не са изпълнени,'' зяви днес Туск, цитиран от БГНЕС.

Според него идеята за създаване на зони за сигурност или забранени за полети зони в Сирия е нереалистична.

''Мога да разбера защо на Турция са й нужни зони за сигурност, но днес тази идея за създаване на зони за сигурност в Сирия е по-труден проект, отколкото по-рано,'' коментира той.

Еврокомисията ще докладва за резултата от преговорите с Турция, от която иска да задържа бежанците и да създаде допълнителни лагери с европейска помощ.

Само през първите девет месеца на годината Турция е пропуснала 350 хиляди души от своя територия на гръцките острови. Брюксел очаква от Анкара позволение за патрулиране в турски териториални води, засилване на мерките срещу трафикантите и ускорено уреждане на центровете за бежанци, финансирани с европейски средства. В замяна се предлага поетапно отпадане на визите – първо за турски бизнесмени. България също изрази подкрепата си за това предложение по-рано днес. 

Френският президент Франсоа Оланд обаче изрази резерви към идеята за отпадането на визите за турските граждани.

''Много съм внимателен по този въпрос. Не трябва заради турската помощ да задържа бежанците на своя територия, да има либерализация на визите, без каквито и да било условия,'' заяви той.

 

#Турция #Франция #Сирия #бежанци #мигранти #Гърция #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници