Експерт: Разширяването на газохранилището в Чирен се бави умишлено

Експерт: Разширяването на газохранилището в Чирен се бави умишлено
A A+ A++ A

Разширяването на газохранилището в Чирен се забавя умишлено и това държи страната в енергийна несигурност, което не е в наш итерес, каза пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Ако погледнем инвестиционната програма на компанията – тя винаги е залагала на разширението на газохранилището като основен приоритет. Има средствата заради огромните печалби от транзитни такси, но не ги влага с тези ключови проекти, даде пример експертът.

Според Владимиров за определени чужди държавни интереси, най-вероятно руски, е важно страната ни да няма достъп до енергийна сигурност, защото по този начин при преговорите за дългосрочни договори, може да бъдат поискани по-неизгодни условия за България и съответно по-изгодни за "Газпром".

Ако имаме едно голямо обемно газохранилище, ние можем наистина да осигурим газовата сигурност през лятото, както направи Украйна миналата година, и по този начин да намалим вноса на руски газ и да го заместим, например с доставки от Гърция, допълни Владимиров.

Преди дни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов заяви, че от догодина дневните добиви от Чирен може да се повишат от 4,2 на 5 милиона кубически метра. Проектът за двойно разширение на газохранилището е бил включен сред приоритетните за финансиране от Еврокомисията.

Изявлението на Сергей Лавров е поредният опит на руски политици да влияят на общественото мнение и на политическата среда от разстояние – така са правили последните години много пъти, отбеляза Мартин Владимиров.

Руснаците "вдигат топката" и след това български политици с по-руски виждания "забиват", така че да създадат впечатление за координация на действията, поясни експертът и допълни, че този път опитът е неуспешен:

Защото има изграден консенсус, че тези проекти бяха свързани със сериозни корупционни схеми, както каза и премиерът. Странното обаче е, че Бойко Борисов говори за "Южен поток" като проект, който те са спрели, но именно правителството на първият кабинет на Борисов сключи инвестиционното споразумение и беше почти на няколко месеца от старта на строителството.

Владимиров допълни, че България не е заемала твърда антируска политика от гледна точка на енергийните проекти.

Русия се е опитвала често да използва политически аргументи за установяване на търговки параметри. По този начин беше сключен дългосрочният договор през 2012 година, при който България обеща политическа подкрепа за "Южен поток", включително на европейско ниво, срещу намаление на цената на газа с 20%. В началото на годината Европейската комисия публикува разследването си срещу "Газпром", като един от аргументите за злоупотреба с монополно влияние в Европа беше, че се използват такива политически договорки .

 

#Чирен #Мартин Владимиров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници