Иванов: Ще работим със Съвета на Европа за независимост на съдебната власт

Иванов: Ще работим със Съвета на Европа за независимост на съдебната власт
Христо Иванов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В контекста на инициативите по време на предстоящото българско председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа (ноември 2015 - май 2-16 г.) Министерството на правосъдието има намерение да организира през април 2016 г. международна конференция на високо равнище, посветена на независимостта и ефективността на съдебната система. Това съобщи министърът на правосъдието Христо Иванов днес по време на срещата си с Генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

Иванов подчерта, че за българската страна е от изключително значение съвместната работа със СЕ в тази инициатива.

Като председателстваща страна, при организирането на конференцията, България би могла съществено да допринесе за процеса на координация при разработване на екшън план за подобряване на независимостта и безпристрастността на съдебната система. Изготвянето на такъв план за действие  е предложено в годишния доклад от май т. г. на Генералния секретар Ягланд за състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона, посветен основно на независимостта на съдебната власт и на медиите.

"България оценява независимата и ефективна съдебна система като ключов фактор за гарантиране на върховенството на закона и напълно споделя заключенията в доклада на генералния секретар Ягланд", подчерта министър Иванов.

 Ягланд  отново подчерта своето разбиране за огромното значение на независимото правосъдие за развитието на демокрацията и отбеляза като един от основните проблеми на ЕС, че много страни имат затруднения с ефективното и независимо правосъдие, наличието на корупция и др. Именно затова в доклада му акцентът е върху независимостта на правосъдието и на медиите.

Посещението на Ягланд у нас е по повод на предстоящото председателство на България на Комитета на министрите. В рамките на визитата си той има срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов.

#Христо Иванов #Иванов #Турбьорн Ягланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници