Токът скача с 10% от юли, потвърдиха от ДКЕВР

Токът скача с 10% от юли, потвърдиха от ДКЕВР
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев потвърди прогнозата на комисията, че цената на тока ще се повиши с 10% от 1 юли. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев потвърди прогнозата на комисията, че цената на тока ще се повиши с 10% от 1 юли.

„Сега се събират данни и за други проекти за производство на енергия от ВЕИ, които трябва да влязат в експлоатация до 1 юли 2012 г. и ще повлияят върху крайната цена на тока. Въпреки това прогнозата за 10% увеличение се запазва“, посочи Семерджиев по време на открито заседание на комисията, предаде БГНЕС.

„Предстои включване към електроенергийната система на един от най-големите до момента фотоволтаични паркове с мощност 50 мегавата до Първомай, разположен на около 1000 дка“, каза още председателят на ДКЕВР.

На заседанието на ДКЕВР във вторник бе разгледан доклад във връзка със заявление от „ЗБЕ Партнерс“ ЕООД за издаване на лицензия за „производство на електрическа енергия“ преди изграждане на енергийния обект.

„За всички страни от ЕС са определени квоти за зелена енергия, така че те не могат да тежат на цялостното развитие на енергетиката“, обясни Семерджиев.

„При нас, знаете, че е 16% до 2020 г., а до момента вървим добре с графика и в никакъв случай няма да се преминат тези 16%“, допълни той.

На въпрос реално ли е според него изграждането на газова централа на мястото на АЕЦ „Белене“ и с какъв газ ще работи тя, Семерджиев отговори:

„Технически е абсолютно реално. Въпросът е, че този, който вземе решение да я изгражда, трябва да обоснове проекта от икономическа гледна точка“.

Семерджиев подчерта, че природният газ и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли т.г., но засега няма да съобщава конкретни цифри, тъй като разчетите на „Булгаргаз“ още не са готови.

#Ангел Семерджиев #ДКЕВР #електричество #ток #цена #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници