Жак Ширак ще гласува за Оланд

Жак Ширак ще гласува за Оланд
Жак Ширак, който поддържа сложни отношения с Никола Саркози, не се поколеба да заяви пред журналисти през 2011 г., че ще гласува за Франсоа Оланд. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Бившият френски президент Жак Ширак се готвел да измени на десницата, като гласува в неделя за социалиста Франсоа Оланд на първия тур на президентските избори във Франция, съобщава френският в. „Паризиен“, позовавайки се на негов близък.

Историкът Жан-Люк Баре, който помагал на бившия президент в писането на мемоарите му, сподели пред „Паризиен“, че „Жак Ширак е верен на себе си, когато заявява, че ще гласува за Оланд“, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Често го посещавам, обядваме или вечеряме заедно. След четири години на разговори с него смятам, че съм един от хората, които познават най-добре същината на неговите мисли“, допълва Баре.

Вестник „Паризиен“ пише, че семейството на Жак Ширак, който беше президент от 1995 до 2007 г., е много разделено с наближаването на първия тур на изборите. Дъщеря му Клод Ширак и зет му Фредерик Сала-Бару също клонят към Оланд.

Само съпругата на бившия президент Бернадет Ширак е твърда привърженичка на Никола Саркози, на когото оказва категорична публична подкрепа.

Жак Ширак, който поддържа сложни отношения с Никола Саркози, не се поколеба да заяви пред журналисти през 2011 г., че ще гласува за Франсоа Оланд. Но след това бързо се поправи, заявявайки, че става въпрос за „корезки хумор“.

79-годишният Ширак и 57-годишният Оланд имат общи политически корени от Корез, департамент в централната част на Франция.

Това изказване „изобщо не беше шега“, казва Жан-Люк Баре. Двамата мъже „са обединени от привързаността си към републиканските ценности и отхвърлянето на всякакви форми на екстремизъм и дискриминация“, заяви Баре и допълни, че също ще гласува за Оланд.

#Фредерик Сала-Бару #Никола Саркози #Франсоа Оланд #президент #Франция #избори #Жак Ширак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници