Ултиматум към Скопие: Още днес да приеме новия избирателен закон

Ултиматум към Скопие: Още днес да приеме новия избирателен закон
Мая Коциянчич
A A+ A++ A

Европейската комисия /ЕК/ призова лидерите на четирите основни политически партии в Република Македония незабавно да постигнат споразумение и да подпишат новия избирателен закон.

ЕК съжалява, че партиите не успяха да финализират реформите в избирателния закон, въпреки постигнатият напредък в преговорите на експертните групи. Призоваваме лидерите на четирите политически партии още днес да постигнат споразумение. Изборите наближават и поради тази причина трябва да бъде приет Изборният закон колкото е възможно по-скоро за да започне и неговото прилагане - като се има предвид, че изборите ще се проведат през месец април догодина", каза говорителят на еврокомисаря по разширяване на ЕС Йоханес Хан ЕК Мая Коциянчич.

БГНЕС припомня, че на 15 юли лидерите на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, на техния коалиционен партньор ДСИ Али Ахмети, на опозиционния СДСМ Зоран Заев и на ДПА Мендух Тачи подписаха споразумение за изход от политическата криза, който предвижда създаване на Специален съд, промени в изборния закон, съставяне на преходно правителство три месеца преди изборите и провеждане на предсрочни парламентарни избори през месец април 2016 г.

Днес дипломатическите представители на САЩ и ЕС в Скопие публикуваха съвместно комюнике, в което изразяват съжаление от провала на преговорите за новия избирателен закон. "Силно подкрепяме четиримата лидери да постигнат споразумение още днес, защото изборите наближават", се казва в съобщението.

#Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино