Меркел с фередже в репортаж на немска телевизия

Меркел с фередже в репортаж на немска телевизия
A A+ A++ A

Германската телевизия ARD предизвика скандал и понесе критики за „антиислямска пропаганда“ след излъчването на репортаж с подигравателен колаж на германския канцлер Ангела Меркел, забулена с фередже.

Колажът е показан на заден план във вчерашния епизод от предаването „Репортаж от Берлин“, посветен на мигрантите, информира merkur.de. Програмата е подложена на остри критики от зрителите, според които образът е идентичен с използваните от антиислямското движение PEGIDA – „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“.

От ARD твърдят, че графичният образ е „създаден да привлече общественото внимание“ и отричат обвиненията в антиислямска пропаганда.

„Ние приветстваме множеството критики на образа във вчерашния „Репортаж от Берлин“, но съжаляваме, че някои са несъгласни с нашия портрет на канцлера или дори са го разбрали погрешно“, казва се в разпространеното изявление.

Според екипа на „Репортаж от Берлин“, образът е замислен като сатира и отразява „постиженията на нашето Западно общество – свобода на изразяване, свобода на пресата и равенство“.

"Радваме се на многобройната критика, която получихме, но съжаляваме, че представянето на канцлера е останало неразбрано. Графиката бе съгласувана модератора с Рейналд Бекер. Представихме репортаж, който представя ценностите на нашето общество - свобода на мисълта, свобода на пресата и равенство. Тези свободи се отразяват в колажа. Разбира се, с него искахме да привлечем вниманието", се посочва в публикация на ARD.

В същото време подкрепата за консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел достигна най-ниското си ниво от месец май насам заради притесненията на избирателите за бежанската криза.

Това показва проучване на социологическата агенция „Форса“, цитирано от агенция Ройтерс. В него се посочва още, че обратно на това антиимигрантската дясна партия „Алтернатива за Германия“ (АГ) бележи драстично покачване на подкрепата.

Според допитването консерваторите получават 39% от гласовете, с един процент по-малко от миналата седмица и 2,5% по-надолу от резултатите, с които спечелиха изборите в страната преди две години. Обратно на тях АГ получава допълнителни два процента подкрепа, с което достига до 7% - за първи път тази година.

Според проучването личното одобрение за Меркел също бележи спад с 2% до 47%, най-ниското й ниво тази година, докато това на лидера на коалиционния партньор от Социалдемократическата партия (СДП) Зигмар Габриел е 15%.

Ръководителя на „Форса“ Манфред Гюлнер отбелязва, че въпреки загубата на 9 процента през последните 10 седмици, тя все още е един от най-популярните канцлери на Германия.

Германските власти се опитват да се справят с пристигането на средно по 10 000 бежанци всеки ден. Правителството очаква между 800 000 и 1 млн. души да дойдат в страната през тази година, докато според някои медии броят им може да надхвърли дори 1,5 млн.

Според ръководителя на „Форса“ Манфред Гюлнер Християндемократическата партия (ХДП) на канцлера губи подкрепа най-вече в източна Германия и Бавария, а техните партньори от баварския Християн-социален съюз (ХСС) също отчитат спад на одобрението.

Увеличение на подкрепата с един процент бележат и коалиционните партньори на Меркел от СДП, които получават 25%.

Ангела Меркел, която е начело на Германия почти десет години отбеляза спад в одобрението си заради справянето си с имигрантската криза, която удари континента, и най-вече Германия, през последните месеци. Тя беше обвинявана за това, че отваря границите за страната за сирийските бежанци.

#Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници