Бизнес и синдикати искат право да сезират Конституционния съд

Бизнес и синдикати искат право да сезират Конституционния съд
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Национално представителните работодателски и синдикални организации предлагат промяна в Конституцията, която да им позволи да сезират Конституционния съд с общо искане, когато става въпрос за законопроекти, свързани с трудовите и осигурителните отношения, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара.

Четирите бизнес съюза и двата синдиката са внесли в Народното събрание предложение за създаване на нова алинея на чл. 150, чрез която да се въведе възможността „национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите с общо искане да могат да сезират Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, който урежда трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище”.

Основните мотиви на социалните партньори за исканата конституционна промяна са, че даваното право ще способства за укрепването на правовия ред, конституционосъобразността на законодателството, социалния мир и дългосрочното устойчиво равнище

"Общата жалба от организации, които защитават противоположни интереси, е гаранция, че такива ще бъдат подавани само по въпроси с висока обществена значимост, по които е постигнат предварителен консенсус, обслужващ значими обществени интерес. Представителните организации на работниците и работодателите разполагат с експертиза в съответните области, което ще осигури необходимия професионализъм и юридическа обоснованост при подготовката на жалбите", посочват в позиция до медиите, ръководствата на четирите работодателски организации и двата синдиката. 

По думите им производството пред КС ще бъде облекчено, поради отпадане на необходимостта да се изискват допълнителни становища от тези организации.

Писмото е подписано от председателите на Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, БСК и търговско-промишлената палата, на КНСБ и КТ "Подкрепа".

#работодатели #бизнес #синдикати #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници