Турция чака още 1 млн. сирийци след руската военна интервенция

Турция чака още 1 млн. сирийци след руската военна интервенция
A A+ A++ A

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че не е изключено руската военна интервенция в Сирия да доведе до приток на 1 млн. сирийци в Турция.

„Сирийският запад е с най-голямо население – Дамаск, Хомс, Хама, Алепо и Латакия. В момента там има баланс, многостранна гражданска война. Всяка допълнителна намеса, особено тази на Русия и нейните бомбардировки срещу цели на умерените дисиденти, ще даде прекалено много сила на режима. В такъв случай режимът постепенно ще увеличи своите операции и атаки“, каза Куртулмуш пред турското издание „Хюриет“, цитирано от БГНЕС.

„В този случай, да не дава Господ, новите промени в баланса в тези пренаселени райони ще доведе до приток на стотици хиляди, може би дори и на над 1 млн. (души) в Турция“, каза той.

Според наблюдателите Турция със своите действия през последните години /2011-2015/ е един от главните виновници за задълбочаването на кризата в Сирия. Анкара подкрепя радикалните ислямистки групировки, а не така наречените умерени сили. Тя се страхува, че действията на Русия ще променят баланса на силите и ще сложат край на нейното желание да създаде своя зона на влияние в раздираната от конфликти Сирия.

Правителството на Башар Асад контролира около 20% от територията на страната – от Дамаск до пристанищните градове Латакия и Тартус. В тези райони живеят над половината от населението на страната.

#Турция #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници