МВР няма да конфискува коли, ще ги спира от движение

МВР няма да конфискува коли, ще ги спира от движение
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

МВР няма да конфискува колите на водачи, които са шофирали след употреба на алкохол, а тези автомобили ще бъдат спирани от движение. Това стана ясно по време на брифинг, на който бяха представени предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, предаде БГНЕС.

Младите водачи ще имат по-малко точки в шофьорския си талон. Предвижда се също водачите, които са шофирали с над 60 км над допустимата скорост да бъдат лишавани от свобода от 1 до 3 години. Предложенията предвиждат да се инкриминират т.нар. гонки като наказанието е еднакво и за организаторите и за участниците в тях - от 1 до 3 години лишаване от свобода. Освен това, е възможно и собственици на автомобили, които вдигат голям шум да бъдат съдени за хулиганство.

Това са част от мерките, които работна група, в която участват Министерство на вътрешните работи, МТИТС и Върховна касационна прокуратура са набелязали и ще предложат на депутати за внасяне в Народното събрание.

“Тези мерки са напълно необходими. По-строг контрол на пътя, по-строги наказания. Това е начинът, по който можем да излезем от сегашната ситуация, която е констатирана за последните два месеца на пътя”, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Основната причина за новите предложения е стряскащата статистика за загиналите и ранените по пътищата у нас.

Предвижда се да бъдат завишени и наказанията при неизползването на обезопасяващия колан, които ще важат както за пътника, така и за шофьора.

Промените предвиждат също да падне прагът за допустимо ниво на алкохол. Вече той ще се дели на две - от 0.2 до 0.7 промила на хиляда единици и от 0.7 до 1.2 промила на хиляда единици като такова ниво на алкохол у шофьора ще се счита за престъпление от общ характер.

Според статистиката на МВР 30% от всички загинали на пътя са заради пияни шофьори. Новите шофьори пък ще имат само две трети от съществуващите 39 точки (т.е. 26 точки) за период от 24 месеца. За тези водачи важат и по-ниските норми за алкохол, т.е. до 0.7 промила.

В случай, че водач веднъж вече е бил заловен да шофира без правоспособност и при тези шофьори, които карат след употреба на алкохол (над 1,2 промила) се предвижда автомобилът да бъде изваждан от движение. Това ще става с автоматично прекратяване на служебната регистрация на автомобила за определен период от време (една година). Същото ще стане и ако шофьор откаже да даде алкохолна проба, както и ако бъде хванат за втори път без книжка.

Предвиждат се и мерки за по-бързо събиране на глобите. Така например, ако глобата е платена до 14 дни ще е само наполовина. Друга мярка е и глобата с електронен фиш. 


#автомобили #промени #гонки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници