Парите ще следват детето, независимо от вида училище

Парите ще следват детето, независимо от вида училище
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парите за образование ще следват детето, независимо от вида училище, което са избрали родителите. Държавата трябва да се грижи за всички деца еднакво. Това заяви по повод приемането на Закона за предучилищното и училищното образование Бойка Маринска, член на комисията по образование в парламента.

По думите и частните детски градини и частните училища също ще могат да получават финансиране, но ще трябва да осигурят възможност на 20% от учениците да се обучават без заплащане на такси за дейностите, които не са финансирани от държавата.

Припомняме, че след приемането на новите текстове се появиха редица негативни оценки на решението държавата да финансира частните училища и детски градини. От Българската асоциация на частните училища заявиха, че оценяват като положителна стъпка приетото решение. Председателят й Милка Славчева посочи обаче, че поставянето на условие за 20% безплатен прием прави почти неизпълнимо решението, взето от Народното събрание.

По предложение на Реформаторския блок в Закона попадна освен принципът – „парите следват детето“ и повишаването на прозрачността при управлението на училищата, като на сайтовете им ще бъдат публикувани всички документи, съставяни от педагогическия съвет на училището, както и информация за разходването на средствата, каза още Маринска.

Според новия закон, по предложение на народния представител от ДБГ от РБ Бойка Маринска, ще бъде задължително осигуряването на транспорт за децата в средищните детски градини и училищата до завършване на средно образование, а не както до сега до 16 годишна възраст.

 

#частни училища #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници