Филип Хамънд: Русия е заплаха за международната система

Филип Хамънд: Русия е заплаха за международната система
Филип Хамънд Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският външен министър Ричард Хамънд  заяви в интервю за агенция 'Ройтерс', че Русия прилага „класическа асиметрична война“ в Сирия като използва военното си влияние, за да помага на президента Башар Асад, докато твърди, че напада „Ислямска държава“.

Миналата седмица Москва започна въздушни удари срещу цели в Сирия, отбелязвайки значително увеличение на военното участие в конфликта в страната.

“Изглежда като класически пример за руска асиметрична война – имате силно пропагандно послание, че правите едно, докато в същото време правите нещо напълно различно и когато ви обвинят в него, вие просто отричате“, каза Хамънд. Той заяви още, че Лондон е провел разговори с Москва, но оттам са съобщили, че страната осъществява удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия.

Външният министър също така отново наблегна на необходимостта от гаранции, че президентът Башар Асад няма да е част от бъдещето на Сирия. Въпреки това той не изключи възможността държавният глава поне временно да остане на власт, докато в страната не се осъществи плавна смяна на властта.

Хамънд също така отрече възможността да се осъществят предложенията на Русия и Иран за провеждането на избори в страната като според него тя е много далеч от това да може да проведе независимо и честно гласуване. В своето интервю Хамънд определи Русия като заплаха за международната система, върху която Великобритания гради своята сигурност, допълвайки, че Москва не уважава дипломатическите правила. Той посочи анексирането на Крим през миналата година като пример за подхода на президента Владимир Путин към международните закони. Въпреки това обаче британският външен министър заяви, че Русия играе важна роля в Близкия изток и Лондон не може да си позволи да игнорира ролята на Москва при преговорите за Сирия.


#Русия #Сирия #Великобритания #политическа система #''Ислямска държава''

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници