Бан Ки-мун: Пет държави държат ключа към политическо решение в Сирия

Бан Ки-мун: Пет държави държат ключа към политическо решение в Сирия
A A+ A++ A

Пет държави държат ключа за намиране на политическо решение в Сирия, посочи в речта си на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН генералният секретар на организацията Бан Ки-мун.

Ако Русия, Съединените щати, Саудитска Арабия, Турция и Иран не могат да постигнат компромис, ще бъде безсмислено да се очаква промяна в обстановката в Сирия, подчерта лидерът на световната организация.

Четири години на дипломатическа парализа в Съвета за сигурност и други държави позволиха на кризата да излезе извън контрол. Отговорността за прекратяване на конфликта е най-вече на воюващите в Сирия страни.

В същото време оръжията и парите, които влизат в Сирия, допринасят за разгаряне на конфликта. Време е други страни, основно тези в Съвета за сигурност на ООН, както и ключови регионални сили да поемат отговорност.

Бан Ки-мун призова ситуацията в Сирия да бъде отнесена в Международния наказателен съд. Според него не трябва да има безнаказаност за тежките престъпления, които се извършват в развитието на конфликта.

#Бан Ки-мун #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници