КТ "Подкрепа" иска да се преразгледа решението за финансиране на частни училища

КТ "Подкрепа" иска да се преразгледа решението за финансиране на частни училища
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

КТ "Подкрепа" настоява депутатите да преразгледат решението за финансиране на частни училища с публични средства, се посочва в декларация на Конфедеративния съвет на синдиката.

Декларацията е до президента, до председателя на Народното събрание, до председателите на парламентарните групи и до министъра на образованието, съобщиха от пресцентъра на синдикалната организация.

"Ако това не се случи, призоваваме президентът да наложи вето на Закона за предучилищното и училищно образование", се посочва в декларацията.

От КТ "Подкрепа" подлагат на съмнение твърдението на законодателя, че се прилага принципът "парите следват ученика".

"Според текста на чл. 299 от законопроекта таксите се договарят между частното учебно заведение и родителя. Не е предвиден никакъв механизъм, чрез който получената от държавния бюджет субсидия да бъде приспадната от таксите и няма гаранция с колко и дали изобщо разходите на родителите на децата, посещаващи частни заведения, ще бъдат намалени", посочват от синдиката.

Според КТ "Подкрепа" тезата, че до момента държавата дискриминира децата от частните училища и детски градини, е неразбираема.

"Всички деца имат право да учат в държавно или общинско училище, което се гарантира от държавата. Ако техните родители изберат да не го направят и да насочат децата си към частно такова, то държавният бюджет не следва да бъде ангажиран с това тяхно решение. Това не е дискриминация, а родителски избор", категорични са от синдиката.

В декларацията се посочва още, че с тази мярка Законът не адресира нито един от наболелите проблеми на националната образователна система, като недостигът на учители и унизителното заплащане на учителския труд, драматичното състояние на материалната база в голямата част от държавните и общинските учебни заведения, растящата функционална неграмотност, която е резултат от социално-икономическите затруднения в семействата на учениците и растящите неравенства и др.

#финансиране #частни училища #публични средства #КТ "Подкрепа"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници