Енергийната система няма резерви, които да намалят цените на тока за бизнеса

Енергийната система няма резерви, които да намалят цените на тока за бизнеса
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За бизнеса цената на тока е либерализирана, т.е. те купуват на търгове цената си или от борси. Дори и извън България могат да си купят ток. Реално погледнато цената на тока е пазарна при тях. Единствено надбавките, които слагат при цената на тока, се изчисляват от КЕВР, на база обективни критерии, които са заложени в нормативни документи. Аз не виждам по някакъв начин тези ставки, които изчислява Комисията, да могат да бъдат намалени към момента. Това заявизаместник-председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов пред БНР.

Повод за коментара е, че бизнесът отмени националния си протест, планиран за 30 септември, заради цените на тока за индустрията, но актуални остават условията, които поставиха работодателските организации за реформи в енергетиката.

Бизнесът настоява до 1-ви октомври да бъде факт пътна карта за реформи в енергетиката и да стартира изпълнението ѝ. Министерският съвет да назначи международен одит на системата на енергетиката. Има настояване и да се създаде работна група, с участието на работодателите, за изработване на критериите за избор на членове на управителни органи на държавните дружества в системата на енергетиката. Очаква се и Народното събрание да стартира работа по предложените от бизнеса промени в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите енергийни източници.

Николов категорично подчерта, че няма резерви по отношение на намаляване на цените на тока за бизнеса. Цели се намаляване на изкривяването в системата.

Той каза, че съгласно методиката на КЕВР за определяне на цените, няма обективни причини да се стигне до намаляване на цената на електроенергията за бизнеса.

#Валентин Николов #Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници