Павлова: 1774 предизборни смени на адресите не отговаряха на закона

Павлова: 1774 предизборни смени на адресите не отговаряха на закона
A A+ A++ A

При 1774 случая с пререгистрация на хора в последния момент преди местните избори е било установено, че не са спазени изискванията на закона. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Реално предизборите смени на адресите, които целят да повлиаят на резултатите от местните избори, са многократно повече, но те формално отговарят на изискванията на закона за осигуряване на необходимите документи за пререгистрация, обясни министърът.

Заради множеството сигнали за предизборни смени на адресите и преселение на избиратели с цел да се обърнат изборните резултати, започнаха редица проверки. С промени в законодателството бяха създадени и специални местни комисии, които да проверят спазени ли са изискванията на закона при пререгистрацията, каза Павлова.

Едва в 1774 случая регистрацията се е оказала в разрез със законовите изисквания. На останалите места е видимо, че е предизборно, но формално законът е спазен, допълни Павлова.

Министърът прикани депутатите да мислят за нови законови промени в бъдеще - като активна регистрация на избирателите в списъците или даване на по-сериозни правомощия на МРРБ и ГРАО за проверки и отмяна на регистрациите. 

#Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници