В Астана започнаха претговорите за спиране на огъня в Сирия

В Астана започнаха претговорите за спиране на огъня в Сирия
Източник: Без лого
A A+ A++ A

В казахстанската столица Астана започват преговори за спиране на огъня в Сирия. Посредници в диалога за мир са Русия, Иран и Турция. Предвидено е участието на правителството в Дамаск и на сирийската опозицията, която обаче декларира, че ще избягва  политически дискусии. Яхия ал-Ариди, говорител на опозиционната делегация, заяви, че ще се обсъжда само спазването на примирието, освобождаването на пленници и доставката на хуманитарни помощи, предаде БНР.

Преди началото на преговорите разговаряха делегациите на Русия, Иран и Турция. Специалният представител на президента Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев каза след срещата, че Москва е успяла да сближи позициите си по редица въпроси с Техеран и Анкара. Крайната цел е да се затвърди договореното в края на декември спиране на огъня в Сирия, от което са изключени групировката "Ислямска държава" и свързаните с терористичната мрежа "Ал Кайда".

Освен сирийското правителство и опозицията, Русия, Турция и Иран, които са гаранти на примирието, в преговорите трябва да се включат също специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура и американският посланик в Казахстан Джордж Крол като наблюдател.

#Астана #Сирия #Владимир Путин #Стафан де Мистура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници